Venituri din salarii obținute din străinătate (UE) și realizate pe teritoriul României

1. Stabilirea rezidentei fiscale:

•             daca persoana fizica sta mai mult de 6 luni pe an (183 de zile) intr-o tara, se considera ca are domiciliul fiscal in statul respectiv;

•             daca persoana fizica sta mai puțin de 6 luni pe an intr-un stat, atunci domiciliul fiscal este in tara de origine, adica Romania.

In conformitate cu OMFP 1099/2016 elementele care atesta rezidenta in Romania sunt:

•  domiciliul in Romania;

•  locuinta permanenta din Romania a persoanei fizice, locuinta care poate fi in proprietate sau inchiriata sau care ramane, disponibila oricand pentru aceasta persoana si/sau familia sa;

• centrul intereselor vitale amplasat in Romania (de exemplu, familia sau averea);

• persoana fizica este prezenta in Romania pentru o perioada sau mai multe perioade ce depasesc in total 183 de zile, pe parcursul oricarui interval de 12 luni consecutive, care se incheie in anul calendaristic vizat.

Legat de cele 183 de zile, persoanele care depasesc 183 de zile de sedere in strainatate trebuie sa anunte ANAF prin depunerea “Chestionar pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Romania”, conform OMFP 1099/2016 (anexa 2).

2. Obtinere venituri sub forma de salarii si asimilate salariilor din strainatate de la angajatorul din UE

In masura in care persoana fizica isi desfasoara activitatea in Romania si obtine venituri sub forma de salarii si asimilate salariilor din strainatate de la angajatorul din UE, va avea obligatia de a declara si de a plati impozit lunar la bugetul de stat, potrivit art. 82 alin. (1) si (2) din Codul fiscal.

In acest sens, pentru activitatea desfasurata in Romania, salariatul roman va fi supus impozitului pe salarii in Romania urmand sa completeze formularul 224 „Declaratie privind veniturile sub forma de salarii si asimilate salariilor din strainatate obtinute de catre persoanele fizice care desfasoara activitate in Romania …” (OPANAF 3780/2017).

Acest formular se completeaza si se depune de catre persoanele fizice care isi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei, care obtin venituri sub forma de salarii sau asimilate salariilor de la angajatori care nu au sediu social, sediu permanent sau reprezentanta in Romania si care datoreaza contributiile sociale obligatorii pentru salariatii lor, si care nu au incheiat cu angajatorul un acord referitor la obligatia declararii si platii contributiilor sociale obligatorii.

Exista totusi o exceptie mentionata de Codul fiscal care pastreaza conditionarea existentei unui acord cu angajatorul strain privind contributiile pentru ca declararea, calcularea si plata acestora in Romania sa se realizeze de catre persoana fizica care obtine in Romania venituri din salarii de la angajatorul strain. 

3. Obtinere venituri sub forma de salarii si asimilate salariilor din strainatate de la angajatorul din UE, daca serviciile sunt prestate pe teritoriul angajatorului din UE pentru mai mult de 183 de zile intr-un an calendaristic

  • Se depune la ANAF chestionarul pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Romania”, conform OMFP 1099/2016 (anexa 2).
  • Se platesc contributiile aplicabile tarii rezidente.

Material realizat de: 

Laura Chirica, CECCAR – Accounting Manager, Proprietati Finconta

laura.chirica@propfconta.ro

Peste 16 ani de experienta in contabilitate & salarizare, consultanta, tranzactii de restructurare & reorganizare si “due diligence”.

https://propfconta.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*