Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Facilități fiscale: Opțiunea de utilizare a 50% din Fondul de Handicap datorat

Vă supunem atenției oportunitatea de utilizare a 50% din Fondul de handicap datorat de către companiile ce dețin peste 50 de salariați. Ca atare, cei 50% pot fi utilizați pentru achiziția de produse și servicii de la unități protejate autorizate, pe bază de parteneriat. 

Această facilitate nu implică costuri suplimentare, în cazul în care compania dumneavoastră datorează Fondul de handicap la Bugetul Statului.

Conform prevederilor Legii 193/2020, companiile cu peste 50 de salariati trebuie să aibă încadrati minim 4% angajați cu handicap.

În cazul în care companiile nu încadrează în muncă persoane cu handicap, acestea pot opta pentru una din obligațiile de mai jos:

–          Să plătească către Bugetul Statului o sump reprezentând salariu minim brut pe țară înmulțit cu numărul de locuri care ar fi trebuit ocupate cu persoane cu handicap sau

–          Să plăteasca 50% din suma calculată și datorată și restul de 50% să fie folosiți pentru achiziția de bunuri și/sau servicii de la unitaăți protejate autorizate (unități care angajează persoane cu handicap).

Atunci când alegeți unitatea protejată de la care să faceți achiziția, trebuie să vă asigurați în prealabil că unitatea protejată respectivă este autorizată conform noilor reglementări. În caz contrar, sumele nu vor putea fi eligibile pentru decontare.

In acest sens pentru identificarea unitatilor protejate autorizate a fost creat Registrul Unitatilor Protejate Autorizate, pe care-l puteti consulta pe site-ul http://andpdca.gov.ro/w/unitati-protejate-autorizate/ al Autoritatii Nationale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilitati, Copii si Adoptii, aflata in subordinea Ministerului Muncii si Protectiei Sociale.

Material realizat de: 

Laura Chirică 

CECCAR – Accounting Manager, Proprietati Finconta

laura.chirica@propfconta.ro

Peste 16 ani de experiență în contabilitate & salarizare, consultanță, tranzacții de restructurare & reorganizare și “due diligence”.

https://propfconta.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

EnglishFrenchGreekHungarianDutchItalianRomanian